Kodlama eğitimi, hem eğitim alanında hemde iş dünyasında bugünün ve geleceğin en önemli konu başlığı.

Son birkaç yıldır ülkemizin eğitim gündeminde yer almakta. Bu bile sevindirici bir durum. Her ne kadar devlet okullarımızda bu eğitime yer verilmemesi rağmen özel okulların müfredatlarına çoktan girmiş durumda.

Kodlama eğitiminin ne kadar gerekli olduğunu defalarca yazıldı fakat tekrar tekrar hatırlatmakta fayda var. Çocukların “tasarım odaklı, algoritmik düşünme becerileri” bu verilecek eğitimlere bağlı. Üreten mi yoksa tüketen mi toplum olacağımıza dair ince çizgi burada gizli.
Çünkü gelişmiş ülkelere bakıldığında daha ilk okul düzeyinde algoritmik-sistematik düşünme beceresi öğrencilere kazandırılmakta.

Estonya kodlama eğitimine yer veren ilk ülkelerden. 2011’de ortaokul öğrencileri için ders olarak müfredata alınan kodlama daha sonra ilkokul öğrencileri için de uygulanmaya başlanmış. 2012 yılının başında Estonya, 1. ila 12. sınıflar arasındaki tüm öğrencilere programlama yapmak için bir pilot program olan ProgeTiiger‘i başlattı.

İrlanda’da genç nesillerin kodlama işlemlerinin daha geniş kitlelerde uygulanması amacıyla 2011’de 18 yaşındaki James Whelton adlı bir gönüllünün liderliğinde kurulan CoderDojo, 5–17 yaş grubunun kodlama eğitimine odaklanmıştır. CoderDojo şimdi İngiltere, Fransa ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinde bulunmakta.

İngiltere, ilk ve orta dereceli okullarda bilgisayar programcılığı yapmakla görevli ilk Avrupa ülkelerinden biriydi. İngiltere’de kurulan Code Club kendisini “9–11 yaşlarındaki çocuklar için okul sonrası kodlama kulübü gibi kurulmuş, gönüllü çalışmalar yürüten ülke çapında bir ağ” olarak tanımlamış, İngiltere’de 1.300’den fazla okul ve diğer ülkelerde 100’den fazla okul haline gelmiş.

ve daha niceleri..

Dünyada durum böyleyken kodlama eğitiminin müfredata zorunlu ders olarak alınması, Endüstri 4.0’ın sanayimizde getireceği yeniliklere uyum sağlamamıza büyük kolaylık sağlayacaktır.

Ülkemiz genelinde kodlama eğitimlerimiz her ne kadar 8–12 yaş grubunu kapsasa bile bu eğitimleri öğrenciler 5 yaşından itibaren alabilmekteler. Gerek görsel blok arayüzleri, gerekse yaşa uygun yazı tabanlı eğitim platformları bulunmakta.


Dünya’dan kodlama eğitimi platformları

Php, Css, Html, ve Ruby gibi çeşitli dillerin öğretilebileceği en başarılı online platformlar

Codecademy

Codecademy üzerinden 25 milyondan fazla kişi kodlama eğitimi almakta. Php, JavaScript, jQuery, Python gibi dillerin eğitimleri verilmekte. Yazılı kodlamaya ilgi duyan çocuklar için ücretsiz bir platform.

CodeAvengers

Başlangıç aşaması için çok uygun bir eğitim planı bulunmakta. Html5, Css3, JavaScript ve Python öğrenimi veren site, eğlenceli şekilde kodlamaya giriş imkanı sağlıyor.

CodeSchool

Kodlama eğitiminde başlangıç seviyesinde başarıya ulaşan öğrenciler için bir üst basamak CodeSchool. Şu anda eğitim alan öğrencilerinin sayısı 2 milyonu geçmiş durumda. Mobil uygulama geliştirmeden web programlamaya kadar geniş bir eğitim içeriği bulunmakta. Genel olarak ücretsiz dersler bulunsa da bazı dersler için 25 dolar ödemek gerekiyor.

Scratch 2.0

Daha önce ofline olarak kullanılan Scratch, yeni sürüm ile online olarak proje oluşturma ve paylaşma imkanı sağlamakta. Diğer platformlara göre daha çok yazma yerine görsel bloklar ile algoritma becerisi kazandırmayı hedeflemekte. Hem eğlenceli hemde problem çözümüne dair eğitim programı uyguladığından öğrencilerin epey hoşlarına gitmekte.

Code.org

Facebook ve Dropbox’a danışmanlık yapan Hadi Partovi tarafından kod yazmayı özendirmesi ve öğrenim içerisinde yer verilmesi amacıyla oluşturulmuş bir kampanya. Kampanyaya Mark Zuckerberg ve Bill Gates gibi önemli isimler de destek vermekte.
Scratch gibi hem görsel hemde yazılı olarak kodlama imkanı sunmakta.